Wonder?Woman

Így alkosd meg álmaid babaszobáját!

Egy csöppség világra jövetelét általában a szülők – főleg anyuka – lázas fészekrakása, a teljes lakás be- illetve átrendezése, vagy kifestése és felforgatása jellemzi. Kezdetben az apukák a “fék” a gépezetben, de ez csak egészen addig tart, amíg az első kismama-baba üzletbe lépve meg nem pillantják a megannyi – egyenként hónapokig teljesen használhatatlan – játékot, az állatfigurás takarókat és sorolhatnám még… Abban a pillanatban képesek 25-30 évet visszaröppenni az időben, én például jól emlékszem, hogy a “neem ezt most nem vesszük meeg!” jóval többször hagyta el a számat ekkoriban, mint a férjemét. Cseles volt, ő már csírájában elfojtotta a kis terveimet, én viszont tehetetlen voltam egy nagyáruház közepén állva a hatalmas pocakommal, csak annyit tehettem, hogy néztem a bevásárlókocsiban felhalmozott színes tornyot.

A babaszobák kialakítása – mint azt sejthetjük – a kezdeti időszakban csak részlegesen történik a baba kényelméért, elsősorban saját magunk megnyugtatására szolgál, ekkor tudatosul ugyanis bennünk, hogy itt most tényleg nagy változások következnek. A picik csak jóval később, úgy egy éves koruk után érzékelnek bármit az egészből, de akkor biztosan, ezt tapasztalatból tudom.

 

11127368_10206338659285918_1419642098_n

Képek: Mamas&Papas

 

Mi a eleinte a mintákra, a textilekre és alapvetően egy kellemes hangulat kialakítására helyeztük a hangsúlyt, persze ez még jóval távolabb állt a katalógusokban látható szobácskáktól. Szinte csak aludt benne, a nappali viszont jó egy évig kisebbfajta játszóházzá alakult. Ekkor döntöttünk úgy, hogy átvesszük újra az uralmat, de legalábbis kísérletet teszünk rá, és nekiálltunk kialakítani egy igazi, kisfiús babaszobát. A kezdeti lépésekről, és a praktikus kuckó kialakításáról akkor írtam is, azóta természetesen már átrendeztük az egészet. Ami viszont engem is meglepett, hogy onnantól fogva rengeteg időt töltött el benne, és a kezdetektől tudta, hogy az övé.

A megfelelő babaszoba kialakításának szempontjai

 

1. Legyen szó babasarokról, vagy babaszobáról, függően attól, hogy a lakás adottságai mit tesznek lehetővé, elsődleges szempont a biztonság. Nálunk a kiságyból való kimászás, és az ablak peremére való felkapaszkodás – szerencsére ki nem tud billenni rajta… -, majd onnan való lepottyanás az elsődleges veszélyforrások, ez egy héten kétszer biztosan porondon van.

 

7700N9300_M_and_B_Moses_Basket_LS

 

2. Bútormustra! – Szüleink, de talán mi magunk is elmosolyodunk, ha eszünkbe jut, milyen gyerekszobák voltak néhány évtizeddel ezelőtt. A bababútor vásárlása a szabad piaci verseny híján kevés helyen volt kivitelezhető, így ha nem született tehetséges asztalos a családba, leginkább “hozott anyagból” dolgoztak. Hosszú időn keresztül járt körbe a rokoni-ismerősi körben ugyanaz a kiságy vagy matrac, egységes enteriőrről (hogy mirőőől?), meg inkább ne is beszéljünk, mégis felnőttünk anélkül, hogy ez mélyebb nyomokat hagyott volna bennünk. Ugyanakkor ha ma már létezik alternatíva – nem is akármilyen -, miért ne élnénk vele?

 

Timbuktales_girl_overhead_cot

 

Timbuktales_boy_overhead_cot_shot

 

3. Varázsolj a textilekkel! – Hihetetlen, hogy a szőnyeg, az ágynemű és a függöny mennyit dob egy átlagos babaszobán, főleg, ha sikerül velük egységes hangulatot teremteni. Ezek kapcsán beszélhetünk hosszabb távú befektetésről, nálunk speciel 20 hónapja bírják, és szerintem legalább ugyanennyi bennük van még, egészen addig, amíg ő nem szól majd, hogy ez már ciki… 🙂

 

 

babaszoba02

 

Timbuktales_unisex_cot_bed_duvet_set_landscape

 

4. Játéktárolás – Erre eleinte kevesen fordítanak figyelmet, mondván a plüssök majd jól mutatnak a polcon, de tapasztalatból tudom, hogy néhány hónap alatt elborítják a szobát a különböző csörgő, brekegő, szirénázó játékok, ezért a legjobb módszer a nagyobb vödrök alkalmazása, ezek segítségével a legnagyobb káoszból is percek alatt élhető környezet alakítható ki.

 

M_and_B_Toys_Detail_LS

 

5. Kell egy gardrób! – A kisbútorok talán másfél éves korig jelentenek megoldást, előbb-utóbb szükség lesz egy komolyabb darabra, ami elnyeli a kabátokat, kis cipőket, ruhákat, és minden mást is, ami belefér, ha már ez a dolga!

 

M_and_B_Dreampods_mushroom_shutters_LS

 

Babás esküvői ruhácskákról itt olvashatsz, további inspirációért pedig kattints a Mamas&Papas oldalára!

Ha tetszett az írás, és szeretnéd nyomon követni a Wonder?Woman blog eseményeit, a blog Instagram, valamint Facebook oldalához itt tudsz csatlakozni.

Üzenet/Együttműködés: wonderwomanblog@yahoo.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!